عوارض استفاده از قلیان بر قلب و عروق
به گزارش وبلاگ ماریانا، متأسفانه تغییر در سبک زندگی جامعه باعث شیوع بیماری های قلبی و عروقی شده است، به طور مثال؛ مصرف غذاهای پرچرب، استعمال سیگار و دخانیات، مصرف غذاها با قند زیاد و شیوع استفاده از قلیان در جوانان از علل بروز بیماری های قلبی در جوانان است. در ادامه مطلب توضیحات بیشتری درباره عوارض قلیان بر سلامت قلب ارائه داده ایم.
قلیان کشیدن چه تأثیری بر قلب می گذارد؟
عادت به سیگار کشیدن موجب بروز مسائل جدی برای سلامتی می شود؛ اما بسیاری از افراد تصور می نمایند جایگزین هایی مانند سیگار الکترونیکی (سیگار برقی) یا قلیان ضرر کمتری دارند. نتایج مطالعات تازه این باورها را رد می نماید. قلیان کشیدن می تواند تأثیرات مخربی بر روی سلامت قلب داشته باشد.قلیان کشیدن پیشینه ای به مدت چند قرن دارد. ریشه قلیان به آسیا و آفریقا برمی شود. در دهه های اخیر قلیان کشیدن به پدیده ای جهانی به ویژه در میان نوجوانان تبدیل شده است. هواداران قلیان مدعی اند که قلیان ضرر کمتری نسبت به سیگار دارد و می تواند جایگزین سالم تری برای آن باشد.
بااین حال، سازمان جهانی بهداشت هشدار داده است که برخلاف باورهای رایج و باستانی، دود حاصل از قلیان سموم فراوانی دارد که خطر سرطان ریه، بیماری های قلبی و سایر بیماری ها را افزایش می دهد.
مطالعه تازه ای که پژوهشگران دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس آنجلس انجام داده اند نیز نتایج مطالعات سازمان جهانی بهداشت را تأیید می نماید؛ به ویژه اینکه پژوهشگران در این مطالعه توانستند تأثیرات حتی یک بار قلیان کشیدن را نیز بر ضربان قلب، فشار خون و سختی سرخ رگ ها نشان بدهند.
قلیان کشیدن و سلامت قلبی ـ عروقی
رزک هانا و همکارانش تأثیر قلیان کشیدن را بر 48 جوان سالم آنالیز کردند؛ این جوانان عادت به سیگار کشیدن نداشتند. پژوهشگران برای آنالیز تأثیرات قلیان کشیدن، ضربان قلب، فشارخون و سختی سرخ رگ ها را اندازه گیری کردند.سختی سرخ رگ ها به معنای کاهش انعطاف پذیری آنهاست. این امر می تواند به بروز سکته مغزی بینجامد. بزرگ شدن آئورت (بزرگ ترین سرخ رگی که خون را از قلب به سایر نقاط بدن منتقل می نماید) وضعیتی است که در صورت درمان نشدن می تواند کشنده باشد. بزرگ شدن آئورت و سختی سرخ رگ ها می تواند خطر حمله قلبی و سایر مسائل قلبی ـ عروقی را افزایش بدهد.
در این مطالعهٔ تازه، پژوهشگران سطح نیکوتین خون و کربن مونوکسید بازدم را نیز آنالیز کردند.
قلیان کشیدن چگونه بر سرخ رگ ها تأثیر می گذارد؟
پژوهشگران می گویند اندازه کربن مونوکسید در بازدم کسانی که قلیان می کشند، 9 تا 10 برابر کسانی است که سیگار معمولی یا سیگار و قلیان های الکترونیکی مصرف می نمایند. البته اندازه نیکوتین در همهٔ این گروه ها برابر بود.بعلاوه این مطالعه نشان داد اندازه اتساع عروقی وابسته به جریان براثر قلیان کشیدن بیشتر از سیگارها و قلیان های الکترونیکی است.
اتساع عروقی وابسته به جریان پایین شاخصی است که نشان دهندهٔ اختلال در عملکرد لایهٔ درون رگی (اندوتلیال) است.
پژوهشگران شرح می دهند که تفاوت عمده بین قلیان معمولی و قلیان های الکترونیکی وجود زغال چوب برای ایجاد حرارت در قلیان های معمولی است.
زغال چوب اندازه بیشتری کربن مونوکسید فراوری می نماید. این ماده شیمیایی موجب اتساع رگ های خونی می شود؛ همین امر می تواند موجب پنهان کردن آسیب های قلیان های معمولی بر عملکرد لایهٔ درون رگی بشود.
بنابراین قلیان کشیدن نیز می تواند مانند سیگارکشیدن بر عملکرد رگ های خونی تأثیر منفی بگذارد.
قلیان تنها وسیله استفاده از تنباکو است که از زغال چوب برای گرم کردن تنباکوی طعم دار استفاده می نماید. قلیان علاوه بر اجزای سمی تنباکو و نیکوتین، دارای پیامدهای جانبی ناشی از سوختن زغال چوب مانند کربن مونوکسید نیز هست.
قلیان جایگزین سالم تری برای سیگار نیست
پس از تنها 30 دقیقه قلیان کشیدن، ضربان قلب شرکت نمایندگان 16 بار در دقیقه افزایش یافت؛ بعلاوه فشارخون آنها نیز بالا رفت.علاوه بر این، پژوهشگران دریافتند که قلیان کشیدن می تواند سختی سرخ رگ ها را تقریبا مثل سیگار افزایش بدهد. این نتایج زمانی نگران نماینده تر می شوند که بدانید تأثیرات فقط 30 دقیقه قلیان کشیدن در افراد آنالیز شد، درحالی که بسیاری از افراد چندین ساعت قلیان می کشند.
بعلاوه پژوهشگران از توسعه مصرف تنباکوی طعم دار در میان جوانان ابراز نگرانی می نمایند. تنباکوی طعم دار (که با میوه ها و سایر طعم دهنده ها طعم دار می شود)، قلیان را به محبوب ترین ابزار استفاده از این ماده تبدیل نموده است.
جالب است بدانید که موضوع تأثیر قلیان کشیدن بر کاهش انعطاف پذیری سرخرگ ها، اولین بار در این مطالعه آنالیز شد.
بعضی افراد تصور می نمایند قلیان سالم تر از سیگار است؛ زیرا دود تنباکو با عبور از آب تصفیه و تمیز می شود. این باور درست نیست.
دود استنشاقی قلیان دارای همان سموم سیگار مانند قطران، نیکوتین، کربن مونوکسید، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سرطان زا است.
قلیان کشیدن مانند سیگار کشیدن می تواند موجب بروز مسائلی مانند سرطان ریه، بیماری های تنفسی، کم وزنی هنگام تولد و پیوره (بیماری بافت های اطراف دندان) بشود. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، یک نوبت قلیان کشیدن بیش از سیگار کشیدن فرد را در معرض دود، سموم و مواد سرطان زا قرار می دهد.
آیا قلیان کشیدن نیز مانند سیگار کشیدن اعتیادآور است؟
بسیاری از افراد تصور می نمایند قلیان کشیدن سالم تر از سیگار کشیدن است، درحالی که این باور اشتباه است. هر دوی سیگار و قلیان نیکوتین و تنباکو دارند که موادی اعتیادآور محسوب می شوند. قلیان کشیدن می تواند مانند سیگار کشیدن اعتیادآور باشد. قلیان کشیدن معمولا برای ایجاد سرخوشی مصرف می شود.چند عدد سیگار معادل یک ساعت قلیان کشیدن است؟
قلیان می تواند 36 برابر قطران، 15 برابر کربن مونوکسید و 70 درصد نیکوتین بیشتر از سیگار داشته باشد.معمولا کسانی که قلیان می کشند، سموم و مواد شیمیایی سرطان زای بیشتری نسبت به افراد سیگاری دریافت می نمایند. یک ساعت قلیان کشیدن بسته به دفعات پک زدن به قلیان و شدت آن می تواند معادل 40 تا 400 نخ سیگار باشد.
کشیدن سیگار و قلیان برای سلامتی چه خطراتی دارند
کسانی که سیگار و قلیان می کشند و افرادی که خود مصرف نمی نمایند، اما در معرض دود آن قرار دارند، در معرض مسائل جدی سلامتی قرار می گیرند.ازجمله این مسائل عبارت اند از:
سرطان های ریه، دهان، معده، مری و مثانه
کاهش عملکرد ریه و بروز بیماری های مزمن ریوی
بیماری های قلبی
پیوره
بیماری سرخ رگ محیطی
کاهش باروری
کم وزنی هنگام تولد
تولد نوزادانی با بیماری های تنفسی
قرارگرفتن در معرض عفونت ها (به علت به اشترک گذاری دهانی قلیان)
قرارگرفتن در معرض کربن مونوکسید (بروز سردرد، سرگیجه، استفراغ و کنفوزیون)
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون