روغن جلبک چیست و چرا مردم آن را مصرف می نمایند؟
به گزارش وبلاگ ماریانا، وقتی به جلبک ها فکر می کنید، تصویر مایل به سبزی را تصور می کنید که گاهی اوقات روی برکه ها و دریاچه ها ایجاد می گردد اما شاید ندانید که این ارگانیسم دریایی به علت روغن منحصر به فردش که مملو از اسیدهای چرب امگا 3 است در آزمایشگاه ها نیز فراوری می گردد. روغن جلبک با فواید بسیاری برای سلامتی مرتبط است.
در حالی که روغن ماهی امگا 3 را تامین می نماید، روغن جلبک ممکن است یک جایگزین گیاهی عالی باشد اگر غذاهای دریایی نمی خورید یا نمی توانید روغن ماهی را تحمل کنید.
خود جلبک شامل 40000 گونه است که از موجودات میکروسکوپی تک سلولی معروف به ریزجلبک گرفته تا کلپ و جلبک دریایی را شامل می گردد. همه انواع به انرژی از نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش (UV) و دی اکسید کربن متکی هستند.
این مقاله همه چیزهایی را که باید در خصوص روغن جلبک بدانید، از جمله مواد مغذی، فواید، دوز و عوارض جانبی آن را شرح می دهد.
چه مواد مغذی در روغن جلبک وجود دارد؟
گونه های خاصی از ریزجلبک ها به ویژه غنی از دو نوع اصلی اسیدهای چرب امگا 3 هستند - ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA).
یک مطالعه نشان داد که درصد امگا 3 موجود در ریزجلبک ها با ماهی های مختلف قابل مقایسه است.
با این حال، افزایش میزان امگا 3 در جلبک ها با دستکاری قرار گرفتن در معرض نور UV، اکسیژن، سدیم، گلوکز و دما آسان است.
روغن آنها استخراج شده، خالص شده و به روش های مختلفی از جمله برای غنی سازی خوراک دام، طیور و ماهی استفاده می گردد. هنگامی که تخم مرغ، مرغ یا ماهی سالمون پرورشی می خورید که با امگا 3 تقویت شده است، به احتمال زیاد این چربی ها از روغن جلبک به دست می آیند.
به علاوه، این روغن به عنوان منبع امگا 3 در شیر خشک نوزادان و سایر غذاها و بعلاوه ویتامین های گیاهی و مکمل های امگا 3 عمل می نماید.
امگا 3 چیست؟
اسیدهای چرب امگا 3 خانواده ای از چربی های چند غیر اشباع هستند که در گیاهان و ماهی ها یافت می شوند. آنها چربی های ضروری را تامین می نمایند که بدن شما نمی تواند به تنهایی آن ها را بسازد، بنابراین باید از رژیم غذایی خود دریافت کنید.
انواع مختلفی وجود دارد اما بیشتر تحقیقات بر روی EPA، DHA و اسید آلفا-لینولنیک (ALA) متمرکز است.
ALA به عنوان یک اسید چرب والد شناخته می گردد زیرا بدن شما می تواند EPA و DHA را از این ترکیب بسازد. با این حال، این فرآیند خیلی کارآمد نیست، بنابراین بهتر است هر سه مورد را از رژیم غذایی خود دریافت کنید.
امگا 3 برای ساختار و عملکرد غشای سلولی در سراسر بدن شما حیاتی است. چشم ها و مغز شما دارای سطوح بالایی از DHA هستند.
آنها بعلاوه ترکیباتی به نام مولکول های سیگنال دهنده می سازند که به تنظیم التهاب و یاری به بخش های مختلف بدن از جمله قلب و سیستم ایمنی شما یاری می نمایند.
برترین منابع
ALA بیشتر در غذاهای گیاهی چرب یافت می گردد. برترین منابع غذایی شامل دانه کتان و روغن آن، دانه چیا، گردو و روغن کانولا و سویا است.
EPA و DHA هر دو در ماهی و غذاهای دریایی یافت می شوند. ماهی هرینگ، ماهی سالمون، آنچوی، ساردین و سایر ماهی های چرب غنی ترین منابع غذایی این چربی ها هستند.
جلبک های دریایی و جلبک ها EPA و DHA را تامین می نمایند. از آنجایی که ماهی ها قادر به فراوری EPA و DHA نیستند، با خوردن ریزجلبک ها آن را دریافت می نمایند. بنابراین، جلبک ها منابع چربی های امگا 3 در ماهی هستند.
خلاصه
امگا 3 برای فرآیندهای مختلف بدن شما لازم است. شما می توانید ALA را از بسیاری از غذاهای گیاهی دریافت کنید، در حالی که EPA و DHA در ماهی ها و گیاهان دریایی مانند جلبک دریایی و جلبک ها یافت می شوند.
روغن جلبک و روغن ماهی
جلبک ها منبع اصلی چربی های امگا 3 در نظر گرفته می شوند و همه ماهی ها - چه آزاد و چه پرورشی - محتوای امگا 3 خود را با خوردن جلبک دریافت می نمایند.
در یک مطالعه، مکمل های روغن جلبک از نظر تغذیه ای معادل ماهی آزاد پخته شده بودند و مانند روغن ماهی در بدن شما کار می نمایند.
علاوه بر این، یک مطالعه 2 هفته ای روی 31 نفر نشان داد که مصرف 600 میلی گرم DHA از روغن جلبک در روز، سطح خون را به همان درصد افزایش می دهد که مصرف میزان مساوی DHA از روغن ماهی - حتی در یک گروه گیاه خوار با سطح DHA پایین در آغاز مطالعه بود.
همانطور که ترکیب اسیدهای چرب ماهی به رژیم غذایی و ذخایر چربی آنها بستگی دارد، چربی موجود در جلبک ها نیز بر اساس گونه، مرحله رشد، تغییرات فصلی و عوامل محیطی در نوسان است.
با این حال، دانشمندان می توانند گونه های خاصی را انتخاب و رشد دهند که دارای امگا 3 بیشتری هستند. از آنجایی که جلبک ها خیلی سریع رشد می نمایند و به صید بی رویه یاری نمی نمایند، ممکن است پایدارتر از مکمل های روغن ماهی باشد.
علاوه بر این، روغن جلبک به علت اینکه تحت شرایط کنترل شده و خالص شده رشد می نماید، عاری از سمومیست که ممکن است در ماهی و روغن ماهی وجود داشته باشد.
بعلاوه به نظر می رسد خطر کمتری برای ناراحتی های گوارشی داشته باشد و - به علت طعم خنثی آن - با شکایات کمتری نسبت به طعم و مزه همراه است.
خلاصه
روغن جلبک از نظر تغذیه ای شبیه روغن ماهی است و مطالعات تایید نموده اند که آنها اثرات مشابهی در بدن شما دارند. علاوه بر این، روغن جلبک مبتنی بر گیاه است، ممکن است منابع پایدارتری داشته باشد و احتمالاً منجر به شکایات از طعم کمتری به وسیله مردم می گردد.
مزایای سلامتی بالقوه
تحقیقات نشان می دهد افرادی که سطوح بالاتری از چربی های امگا 3 دارند، کمتر در معرض خطر بعضی بیماری ها هستند.
این پیوند در افرادی که ماهی می خورند به جای کسانی که مکمل مصرف می نمایند، قوی تر به نظر می رسد. با این حال، شواهد نشان می دهد که مکمل ها می توانند مفید باشند.
بیشتر مطالعات به جای روغن جلبک، روغن ماهی را آنالیز می نمایند. با این حال، مطالعات با استفاده از دومی افزایش قابل توجهی در سطح DHA خون را نشان می دهد، حتی در گیاهخواران یا کسانی که ماهی نمی خورند - بنابراین احتمالاً به همان میزان مؤثر است.
ممکن است از سلامت قلب حمایت کند
مکمل های امگا 3 ممکن است فشار خون را کاهش داده و عملکرد رگ های خونی را بهبود بخشد که ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش دهد.
بعلاوه نشان داده شده است که امگا 3 سطح تری گلیسیرید را کاهش می دهد.
مطالعاتی که از روغن جلبک غنی از DHA استفاده کردند نشان داده اند که مصرف 1000 تا 1200 میلی گرم در روز سطوح تری گلیسیرید را تا 25 درصد کاهش می دهد و سطح کلسترول را نیز بهبود می بخشد.
علاوه بر این، آنالیز اخیر 13 کارآزمایی بالینی روی بیش از 127000 نفر نشان داد که مصرف مکمل های امگا 3 از منابع مختلف دریایی خطر حمله قلبی و همه بیماری های قلبی و بعلاوه مرگ ناشی از این شرایط را کاهش می دهد.
ممکن است افسردگی را کاهش دهد
افراد مبتلا به افسردگی اغلب سطوح پایین تری از EPA و DHA در خون خود دارند.
به همین ترتیب، تجزیه و تحلیل مطالعاتی که بر روی بیش از 150000 نفر انجام شد، نشان داد افرادی که ماهی بیشتری می خوردند، خطر ابتلا به افسردگی کمتری داشتند. خطر کمتر ممکن است تا حدی به علت مصرف بیشتر امگا 3 باشد.
افراد مبتلا به افسردگی که مکمل های EPA و DHA دریافت می نمایند اغلب متوجه بهبود علائم خود می شوند. جالب توجه است، تجزیه و تحلیل 35 مطالعه بر روی 6665 نفر نشان داد که EPA برای درمان این بیماری موثرتر از DHA است.
ممکن است برای سلامت چشم مفید باشد
اگر خشکی چشم یا خستگی چشم را تجربه می کنید، مصرف مکمل امگا 3 ممکن است علائم شما را با کاهش سرعت تبخیر اشک به حداقل برساند.
در مطالعات اجرا شده بر روی افرادی که به علت استفاده از وسایل تماسی یا کار با رایانه برای بیش از 3 ساعت در روز، سوزش چشم را تجربه کردند، مصرف 600 تا 1200 میلی گرم EPA و DHA ترکیبی علائم را در هر دو گروه کاهش داد.
امگا 3 ممکن است فواید دیگری نیز برای چشم داشته باشد، مانند مبارزه با دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن (AMD)، وضعیتی که می تواند باعث از دست دادن بینایی گردد - اگرچه تحقیقات فرق دارد.
مطالعه ای روی تقریباً 115000 سالمند نشان داد که مصرف بیشتر EPA و DHA ممکن است از AMD میانه - اما نه پیشرفته - جلوگیری کند یا آن را به تأخیر بیندازد.
ممکن است التهاب را کاهش دهد
امگا 3 ممکن است ترکیباتی را که باعث التهاب می شوند مهار کند. بنابراین، آنها ممکن است به مبارزه با بعضی شرایط التهابی یاری نمایند.
مطالعات حیوانی نشان می دهد که مکمل های امگا 3 می توانند به کنترل بیماری هایی مانند آرتریت، کولیت و آسم یاری نمایند.
در یک مطالعه 12 هفته ای بر روی 60 زن مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA)، مصرف روزانه 5000 میلی گرم امگا 3 از روغن ماهی، شدت علائم را کاهش داد. این زنان بعلاوه در مقایسه با زنانی که دارونما مصرف می کردند، گزارش های کمتری از درد و حساس شدن مفاصل داشتند.
با این حال، تحقیقات انسانی فرق دارد. بنابراین، مطالعات بیشتری مورد احتیاج است.
خلاصه
مکمل های روغن جلبک ممکن است به سلامت قلب، مغز و چشم و بعلاوه مبارزه با التهاب یاری کند. مطالعات نشان می دهد که هم روغن ماهی و هم روغن جلبک باعث افزایش سطح امگا 3 در بدن شما می گردد.
دوز و نحوه نگهداری آن
سازمان های بهداشتی توصیه می نمایند که روزانه 250 تا 1000 میلی گرم EPA و DHA ترکیبی دریافت کنید.
اگر حداقل دو بار در هفته ماهی نمی خورید، ممکن است این چربی ها در بدن شما کم باشد. بنابراین، یک مکمل ممکن است به جبران یاری کند.
به خاطر داشته باشید که مکمل های روغن جلبک مقادیر مختلفی از این اسیدهای چرب را فراهم می نمایند. سعی کنید یکی را انتخاب کنید که حداقل 250 میلی گرم EPA و DHA ترکیبی در هر وعده ارائه دهد. آنها را می توان در فروشگاه های تخصصی و آنلاین یافت.
اگر تری گلیسیرید یا فشار خون بالا دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا باید دوز بالاتری مصرف کنید یا خیر.
به یاد داشته باشید که چربی های غیراشباع موجود در مکمل های روغن جلبک می توانند به مرور زمان اکسید شده و فاسد شوند. حتما ژل ها یا کپسول ها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید، مکمل های مایع را در یخچال بگذارید و هر چیزی که بوی بد می دهد دور بریزید.
خلاصه
شما باید یک مکمل روغن جلبک با حداقل 250 میلی گرم EPA و DHA ترکیبی انتخاب کنید، مگر اینکه پزشک شما دوز بالاتری را توصیه کند. بهتر است آن را با غذا مصرف کنید و طبق دستورالعمل سازنده نگهداری کنید.
عوارض جانبی احتمالی
مکمل های امگا 3 به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شوند. آنها حداقل عوارض جانبی دارند مگر اینکه دوزهای بسیار بالایی مصرف کنید.
هیچ حد بالایی تعیین نشده است اما سازمان ایمنی غذای اروپا ادعا می نماید که مصرف روزانه تا 5000 میلی گرم دوز ترکیبی EPA و DHA بی خطر به نظر می رسد.
اگرچه روغن ماهی ممکن است منجر به چشیدن مزه ماهی، سوزش سر دل، آروغ زدن، ناراحتی گوارشی و حالت تهوع گردد، اما تعداد کمی از این عوارض جانبی با روغن جلبک گزارش شده است.
مکمل های امگا 3 نیز ممکن است با بعضی داروها تداخل داشته باشند، بنابراین همواره خوب است که از قبل با پزشک خود صحبت کنید.
به طور خاص، امگا 3 ممکن است اثرات رقیق نماینده خون داشته باشد و بر داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین تأثیر بگذارد و خطر خونریزی را افزایش دهد.
خلاصه
روغن جلبک برای بیشتر افراد بی خطر است و اثرات گوارشی کمتری نسبت به روغن ماهی دارد. همواره بهتر است در خصوص دوز و تداخلات احتمالی با داروهای خود با پزشک خود مشورت کنید.
حرف آخر
روغن جلبک یک منبع گیاهی از EPA و DHA است، دو چربی امگا 3 که برای سلامتی شما ضروری هستند.
این روغن همان فواید روغن ماهی را دارد اما اگر ماهی نمی خورید، از رژیم های غذایی گیاهی پیروی می کنید یا نمی توانید طعم یا اثرات بعدی روغن ماهی را تحمل کنید، انتخاب بهتری است.
مصرف روغن جلبک ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد، با التهاب مبارزه کند و از سلامت مغز و چشم حمایت کند.
منبع:
healthline
منبع: هفت گنج