شلغم؛ معجزه فصل سرما!
به گزارش وبلاگ ماریانا، گیاه شلغم از خانواده کلم است. بر حسب سن، ریشه این گیاه می تواند کاملاً گرد و یا کمی کشیده و رنگ آن هم از سفید تا سبز، زرد و یا ارغوانی متفاوت باشد. طعم انواع سفید و زرد آن شیرین و کمی تیز است.

شلغم؛ معجزه فصل سرما!
گیاه شلغم از خانواده کلم است. بر حسب سن، ریشه این گیاه می تواند کاملاً گرد و یا کمی کشیده و رنگ آن هم از سفید تا سبز، زرد و یا ارغوانی متفاوت باشد. طعم انواع سفید و زرد آن شیرین و کمی تیز است.
شلغم در هوای سرد بسیار خوب رشد می کند و شاید وجود همین علت است که موجب می گردد این سبزی برای درمان بیماری هایی که در فصل سرما زیاد است.
شلغم گیاهی بسیار مقوی و مغذی است که به علت دارا بودن قند گیاهی و املاح مفیدی مانند کلسیم و مهمیم، جزو مواد غذایی بسیار با ارزش محسوب می گردد.
شلغم بعلاوه منبع غنی از فولیک اسید، اسید پانتوتنیک، ویتامین های ث، ب و آ و بعلاوه املاح معدنی ضروری شامل فسفر، کلسیم، گوگرد، مهمیم و ید، مس است.
سایت تخصصی تغذیه تحت اسم اوری نوترینت در مقاله جدیدی در این باره آورده است: شلغم یکی از پاک کننده ها و مواد خون ساز مفید است و کلسیم و مهمیم موجود در آن نقش به سزایی در جلوگیری از ابتلا به بیماری های خطرناک مانند سرطان دارد.
اگر به ناراحتی معده مبتلا نیستید به یاد داشته باشید که خواص آب شلغم خام بیشتر از شلغم پخته است؛ به طور کلی آب شلغم، بدن را تمیز نموده و مواد سمی را از بدن خارج می سازد.
شلغم در درمان آسم و سرفه های خلط دار مؤثر، میکروب کش و ضد باکتری
قوی است. در واقع شلغم اثر مفید و موثری در درمان بیماری های تنفسی دارد.
برای این منظور از سوپ یا آش آن استفاده می گردد
شلغم سرشار از ویتامین C است و بهتر است که شلغم
بخارپز
گردد به علت این که ویتامین C بر اثر اکسیداسیون خیلی سریع از بین می رود.مروری بر خواص شلغم
* شلغم مهم ترین گیاه ضد سرطان محسوب می گردد تا جایی که حتی توسعه سرطان را متوقف می کند.* این ماده غذایی سودمند حاوی نشاسته، پروتئین و سلولز است و به همین سبب به اسم یکی ماده غذایی نیروزا شناخته می گردد.
* یکی دیگر از مزایای نوشیدن آب شلغم درمان جوش صورت است.
* مصرف شلغم، رفع کننده سرفه، نرم کننده سینه، معده و روده است.
* شلغم به علت داشتن ویتامین های A و C قدرت بینایی را افزایش می دهد.
* شلغم ادرار را زیاد می کند؛ از این رو موجب دفع سنگ های مجاری ادراری می گردد و می تواند بلورهای اسیداوریک را حل نماید و از دردهای مفاصل و نقرس جلوگیری کند. این خاصیت در برگ های نازک آن بسیار زیاد است ولی برگ شلغم دیر هضم می گردد و فراوری نفخ می کند.
* شلغم در درمان آسم و سرفه های خلط دار مؤثر، میکروب کش و ضد باکتری قوی است. در واقع شلغم اثر مفید و موثری در درمان بیماری های تنفسی دارد. برای این منظور از سوپ یا آش آن استفاده می گردد.
* مصرف شلغم به علت داشتن ماده ای به نام تیوسیاناد برای کسانی که مشکل تیروئید دارند ضرر دارد.
* شلغم سرشار از پتاسیم و کلسیم است که برای فشارخونی ها می تواند بسیار مفید باشد.
* شلغم دارای فسفر است و اعصاب را تسکین می دهد و تقویت می کند و کبد را اصلاح نموده و بیماری آن را شفا می بخشد.
* شلغم اشتهاآور است و نیروی شهوانی را تقویت نموده و منی را زیاد می کند.
* آن هایی که حافظه ضعیف دارند حتماً باید شلغم بخورند، زیرا ثابت شده است که شلغم حافظه را تقویت می کند.
* شلغم شب کوری را درمان می کند.
* یکی دیگر از ترکیبات قابل توجه در شلغم فیبر آن است. فیبر سبب حجیم شدن مدفوع و دفع راحت تر و سریع تر آن شده، بنابراین خطر تماس مواد سرطان زا با سلول های روده را کمتر می کند. علاوه بر اثرات فوق، فیبر سبب افزایش رشد و تکثیر باکتری های مفید و مانع رشد باکتری های مضر در روده می گردد و در عین حال بر اثر تخمیر فیبر در روده اسید بوتیریک فراوری می گردد که منشاء انرژی برای سلول های روده است و به حفظ سلامت سلول های روده یاری می کند.
* شلغم باعث درمان تشنج می گردد اما برای کسانی که معده ضعیف دارند به علت دیر هضم شدن، ممکن است که باعث نفخ گردد.
یکی دیگر از ترکیبات قابل توجه در شلغم فیبر آن است. فیبر سبب حجیم شدن
مدفوع و دفع راحت تر و سریع تر آن شده، بنابراین خطر تماس مواد سرطان زا با سلول های روده را کمتر می کند
این گیاه پرخاصیت بعلاوه برای رشد و نمو
استخوان ها
سودمند است و به همین دلیل مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می گردد.* بعلاوه مصرف آن برای مبتلایان به بیماری قند مفید و خام آن می تواند به اسم انسولین گیاهی مصرف گردد.
* برای درمان دمل، کورک و هر نوع کانون التهابی و تورمی یا چرکی، ضماد شلغم را روی موضع بگذارید.
شلغم؛ آنتی بیوتیک گیاهی
هر سال با آمدن فصل سرما، سرماخوردگی به بیماری رایج و فراگیری تبدیل می گردد که تعداد قابل توجهی از مردم را مبتلا می کند. در این بین بیماران به 3 دسته تقسیم می شوند: گروهی که سرماخوردگی را بیماری محسوب ننموده و در منزل به درمان خودسرانه آن با انواع داروها می پردازند، گروهی که به پزشک مراجعه می کنند و گروهی که از درمان های گیاهی برای سرماخوردگی استفاده می کنند. این در حالی است که تقریباً هر 3 گروه نمی توانند به فواید شلغم در درمان و پیشگیری از سرماخوردگی بی توجه باشند. شلغم گیاهی است که از دیرباز در درمان سرماخوردگی کارایی داشته است.علاوه بر اینکه می توان شکل پخته یا خام شلغم را در انواع سوپ ها و سالادها مصرف کرد یا اینکه آن را پخته و به طور جداگانه مصرف کرد، روش دیگری هم وجود دارد که در واقع با آن عصاره شلغم به دست می آید که در درمان سرفه و گلو درد و سرماخوردگی مؤثر است.
برای گرفتن عصاره شلغم می توان قسمت بالایی آن را برش داده و داخل آن را خالی کرد. سپس به داخل شلغم مقداری عسل یا شکر بمالید و بگذارید برای 12 ساعت در یخچال بماند.
با این روش داخل شلغم از مایعی پر می گردد که سرماخوردگی را درمان می کند و باید چند بار در طول روز مصرف گردد.
روش های دیگر تهیه عصاره و شربت شلغم
* برای تهیه عصاره آن، شلغم را با وزن مساوی شکر سرخ در کمی آب ریخته و به ملایمت حرارت می دهند.طریقه دیگر آن است که وسط شلغم بزرگی را خالی نموده، شکر سرخ را در آن ریخته، پر می کنند و می پزند.
شکل سوم، آن است که شلغم را به حلقه های گرد بریده و پیاز را هم به همین شکل در بیاورند. سپس در ظرف گودی، طبقات شلغم و پیاز را بر روی حرارت بگذارند. وقتی گرم شد، به تدریج شربت آن جدا می گردد.
این عصاره برای درمان سرماخوردگی و گلودرد بسیار نافع است و از آن می توان به اسم غرغره در هنگام گلودرد استفاده کرد.
* اگر به خوردن شلغم خام تمایلی ندارید می توانید شلغم را به شکل شربت شلغم درست کنید. روش تهیه شربت شلغم به این ترتیب است که ابتدا وسط یک شلغم را خالی می کنند و در آن کمی شکر می ریزند. پس از مدتی آب در آن جمع می گردد. آب آن را با قاشق برداشته و مصرف می کنند.
خرید شلغم
شلغم خوب، باید سفت و تازه باشد. بنابراین اگر وسط آن شل بوده و با فشار انگشت فرو برود، پلاسیده و مانده است و چنانچه پخته و مصرف گردد، در روده ها فراوری نفخ می کند.حتماً پوست خارجی آن باید براق و شفاف باشد.
شلغم باید سنگین باشد و وقتی وسط آن را بریدید، درونش را روشن و شفاف ببینند.
منبع:جام جم آنلاین فارس - مریم مراداف، متخصص تغذیه ایسنا - حاجی نژاد، کارشناس کشاورزی همشهری
ارسال به وسیله کاربر محترم سایت :hasantaleb
/ج
منبع: راسخون