سویه نو کرونا امیکرون BA.2 چیست؟
به گزارش وبلاگ ماریانا، خبرنگاران : امیکرون BA.1 و BA.2 از نظر جهش ها تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند.

امیکرون سویه جهش یافته کروناست. اکنون در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران مردم درگیر امیکرون هستند. شیوع گونه ای از سویه امیکرون که به امیکرون پنهانکار معروف شده، نگرانی هایی را در میان پزشکان و متخصصان همزمان با کاهش محدودیت های وضع شده در بعضی از کشورهای اروپایی پدید آورده است. در این مطلب به سویه نو کرونا امیکرون BA.2 پرداخته ایم.
به گزارش وبلاگ ماریانا، زیرسویه بی ای.2 (BA.2) از امیکرون طی روزهای گذشته در بعضی از کشورها از جمله انگلیس و دانمارک شیوع پیدا نموده، امری که نگرانی هایی را بابت احتمال موج نو همه گیری کرونا به وجود آورده است.
این زیرسویه به دلیل شیوع سریع و پشت سر گذاشتن دیگر زیرسویه های امیکرون به امیکرون پنهانکار (Stealth Omicron) معروف شده است.
انگلیس زیرسویه اومیکرون را زیر نظر دارد
آژانس امنیت بهداشت انگلیس روز آدینه زیرسویه اُمیکرون را به عنوان گونه ای تحت نظارت و آنالیز بیان کرد.
BA.2 فاقد جهش خاصی است که در سویه اُمیکرون دیده می گردد تا بتوان به آسانی آن را از سویه دلتا تشخیص داد اما طبق اعلام آژانس امنیت بهداشت انگلیس، آنالیز ها روی آن در حال اجرا است و هنوز به عنوان یک سویه نگران کننده معرفی نشده است.
به گفته محققان انگلیسی، طبیعت ویروس ها تکامل و جهش یافتن است؛ بنابراین می توان انتظار داشت که شاهد ظهور گونه های نو باشیم. نظارت مستمر ژنومی این امکان را به ما می دهد که آنها را شناسایی و ارزیابی کنیم که آیا مهم هستند یا خیر.
آیا شیوع امیکرون پنهانکار مایه نگرانی است؟
بنا به اعلام سازمان دنیای بهداشت سویه امیکرون که با عنوان بی.529.1.1 (B.1.1.529) خوانده می گردد، سه زیرسویه دارد. این زیرسویه ها BA.1، BA.2 و BA.3 نام دارند.
در میان این سه زیرسویه تا به امروز BA.1 غالب بود. سازمان دنیای بهداشت تخمین می زند که بیشتر موارد شناسایی شده از ابتلا به سویه امیکرون ناشی از این زیرسویه بوده است.
این در حالی است که اکنون سرعت شیوع زیرسویه BA.2 در بعضی منطقه ها بیشتر از دیگر زیرسویه ها شده است. این زیرسویه اکنون در دانمارک تقریبا نیمی از موارد ابتلا به سویه امیکرون را تشکیل می دهد. کشورهای انگلیس، نروژ و سوئد نیز شاهد افزایش موارد ابتلا به زیرسویه امیکرون پنهانکار هستند.
انگلیس 426 مورد از زیرسویه BA.2 را توالی یابی نموده است و طبق اعلام آژانس امنیت بهداشت این کشور با وجود عدم اطمینان در خصوص اهمیت تغییرات ژنوم ویروسی، تجزیه و تحلیل اولیه نشان دهنده افزایش نرخ رشد در مقایسه با سویه اصلی اُمیکرون یعنی BA.1 است.
آژانس امنیت بهداشت انگلیس بیان کرد: 40 کشور توالی BA.2 را گزارش نموده اند که بیشترین نمونه در دانمارک و پس از آن هند، انگلیس، سوئد و سنگاپور گزارش شده است. در دانمارک زیرسویه BA.2 به سرعت رشد نموده است. 20 درصد از کل موارد ابتلا به کووید-19 در آخرین هفته سال 2021 را این زیرسویه تشکیل داده که در هفته دوم سال 2022 به 45 درصد افزایش یافته است.
یکی از محققان موسسه سرم استیتنس (SSI) گفت: هنوز شرح مناسبی برای روشن شدن دلیل رشد سریع این زیرسویه وجود ندارد. این زیرسویه گیج کننده است اما نگران کننده نیست. BA.2 ممکن است مصونیت بیشتری داشته باشد که به آن اجازه می دهد تعداد بیشتری را آلوده کند. هنوز اطلاعات دقیق در این رابطه نداریم. بعلاوه این احتمال وجود دارد که افراد آلوده به BA.1 از ابتلا به BA.2 مصون نباشند.
بعلاوه آنالیز های اولیه اجرا شده در دانمارک نشان داده که تفاوتی در اندازه بستری شدن در بیمارستان ناشی از ابتلا به زیر سویه BA.2 در مقایسه با BA.1 وجود ندارد.
سویه نو کرونا امیکرون BA.2 نسبت به امیکرون اولیه 1.5 برابر مسری تر است
دانشمندان دانمارکی می گویند زیرسویه ای از امیکرون موسوم به BA.2 پیدا شده که حدود 1.5 برابر مسری تر از سویه اصلی امیکرون است. بریتانیا مدعی است که BA.2 پیشرفت قابل توجهی نسبت به سویه قبلی امیکرون محسوب می گردد. نیمی از استان های مختلف آمریکا هم از شناسایی گونه BA.2 خبر داده اند و می گویند تا به امروز حداقل 127 مورد مبتلا به این گونه را شناسایی نموده اند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا (CDC) به تازگی در بیانیه ای اعلام نموده سویه امیکرون BA.2 که سهم شیوع آن در بعضی کشورها بیشتر از سویه اصلی شده، به آرامی در ایالات متحده هم در حال گردش است.
موسسه ملی سرم دانمارک که به آنالیز بیماری های عفونی این کشور می پردازد، می گوید BA.2 حدود 1.5 برابر مسری تر از سویه اولیه اومیکرون یا BA.1 است. با این حال، سازمان امنیت بهداشت بریتانیا می گوید به نظر نمی رسد که این زیرسویه نو اثربخشی واکسن ها را بیشتر از قبل کاهش دهد.
امیکرون BA.2 احتمالا حادتر از BA.1 نیست
کریستن نوردلوند، سخنگوی CDC می گوید: در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر حادتر بودن بیماری حاصل از BA.2 نسبت به BA.1 وجود ندارد. رئیس کمیته کشورهای اسکاندیناوی که شرایط سویه های کرونا را تحت نظر دارد، می گوید BA.2 ظرف چند هفته توانست در دانمارک به عنوان سویه غالب جای سویه اولیه امیکرون را بگیرد.
امیکرون BA.1 و BA.2 از نظر جهش ها تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. در واقع، تفاوت میان BA.1 و BA.2 بیشتر از تفاوت میان سویه اولیه ووهان و سویه آلفاست. BA.2 در پروتئین اسپایک، یعنی جایی که ویروس به سلول های بدن می چسبد، پنج جهش منحصر به فرد دارد. همین جهش ها باعث شده قدرت سرایت ویروس بیشتر از قبل گردد.
با این حال، ارزیابی های اولیه نشان داده که BA.2 در مقایسه با سویه اصلی اومیکرون اثربخشی واکسن ها را پایین تر نمی آورد. در حقیقت، واکسن ها با دوز تقویتی تا 70 درصد در جلوگیری از بیماری علامت دار با BA.2 پیروز عمل نموده اند، در حالی که این اثربخشی برای سویه اولیه اومیکرون 63 درصد بود.
سازمان بهداشت دنیای هنوز امیکرون BA.2 را به عنوان سویه نگران کننده معرفی ننموده، ولی مسئولان آن قبلا هشدار داده بودند که سویه بعدی مسری تر خواهد بود.
منبع: رکنا