راهنمای خرید لامپ هالوژن ، کدام نوع را برای کجا بخریم؟

به گزارش وبلاگ ماریانا، لامپ ها به منظور کاربردهایی که در نورپردازی فضاهای مختلف ساختمان ها و محوطه ها دارند، بسیار مورد توجه هستند. لامپ ها انواع مختلفی از نظر فناوری دارند. لامپ هالوژن با توجه به مشخصات و کاربردهایی که می تواند در داخل و خارج ساختمان داشته باشد، این روز ها بسیار پرکاربرد شده است. لامپ های هالوژنی نیز خود انواع مختلفی دارند که تفاوت هایی نیز با یکدیگر از خود نشان می دهند. در این مقاله از ویکی ساختمون سعی می کنیم یک راهنمای خرید لامپ هالوژن را در اختیار شما قرار دهیم تا انتخاب بهتری داشته باشید.

راهنمای خرید لامپ هالوژن ، کدام نوع را برای کجا بخریم؟

لامپ هالوژن چیست؟

قبل از پرداختن به راهنمای خرید لامپ هالوژن بد نیست تعریف هر چند مختصری از این نوع لامپ ها داشته باشیم. لامپ های هالوژن را می توان جزء دسته حرارتی ها در نظر گرفت. ساختار داخلی این لامپ ها از رشته هایی عمدتاً از جنس تنگستن و یک گاز هالوژن فشرده تشکیل شده است. لامپ های هالوژنی شباهت زیادی با لامپ های رشته ای قدیمی دارند اما به دلیل ساختاری که دارند بهره وری بیشتری خواهند داشت. وقتی انرژی برق وارد لامپ هالوژن می شود، گاز هالوژن منجر به داغ شدن سیم تنگستن و در نتیجه فراوری نور سفید رنگ از آن می شود.

داستان عجیب بازار ایران …

اگر مثل من چرخی در اینترنت در مورد لامپ های هالوژنی زده باشید حتماً با انواع آن مانند لامپ هالوژنی ال ای دی (LED) برخورد داشته اید. واقعاً برای من سؤال بود که چطور یک لامپ می تواند هم هالوژنی باشد و هم ال ای دی (LED)؟ بزارید داستان این موضوع را برای شما باز کنم.

لامپ های هالوژنی یعنی یک لامپ رشته ای دارای گاز هالوژن و لامپ ال ای دی هم یعنی یک لامپ که از دیودهای نوری استفاده می نماید. پس این دو 100 درصد با هم تفاوت دارند؛ و این دسته بندی که از لامپ های هالوژنی در سایت های ایران و به ویژه بازار وجود دارد کاملاً اشتباه است.

نمایی از یک لامپ هالوژنی (سمت چپ) و یک لامپ ال ای دی (سمت راست)

به عبارتی همان طور که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، لامپ هالوژن SMD و لامپ هالوژن COB در واقع یک نوع لامپ LED هستند نه هالوژن. مشکل اینجاست که در بازار ایران همه این چراغ های ال ای دی را به اسم هالوژن خطاب می نمایند. در هر صورت با توجه به شرایط بازار و اینکه خرید شما نهایتاً از بازار خواهد بود ما مبنا را همان دسته بندی رایج در بازار قرار می دهیم تا راهنمای خرید واقعاً کاربردی برای شما داشته باشد.

انواع لامپ هالوژن

لامپ های هالوژنی را بر اساس فناوری ساخت به سه دسته لامپ هالوژنی SMD، لامپ هالوژنی COB و لامپ هالوژنی LED تقسیم بندی نموده اند که در ادامه راهنمای خرید به ویژگی های و کاربردهای هر یک خواهیم پرداخت.

لامپ هالوژن SMD

ویژگی های لامپ های هالوژنی کاربردهای گسترده آن ها در فضاهای مختلف و نورپردازی را ممکن می ساخت. لامپ های هالوژنی اولیه از نظر اندازه عظیم بودند و به همین دلیل هم تحت هر شرایطی امکان استفاده از آن ها وجود داشت. پیشرفت فناوری امکان کوچک کردن این لامپ ها را ممکن ساخت. این گونه بود که لامپ های هالوژن SMD طراحی و ساخته شدند. در این لامپ تمامی قطعات روی یک صفحه و برد الکتریکی نازک پیاده شده است.

ویژگی های لامپ هالوژنی SMD

  • از مهم ترین ویژگی های لامپ هالوژنی SMD، یکنواخت بودن نور ساطع شده از آن است و همین موضوع امکان استفاده از آن به صورت دی لایت را فراهم می نماید.
  • نور و روشنایی که لامپ های SMD فراوری می نمایند، فاقد هر گونه خیرگی و پرتوی نوری متمرکز است.
  • زاویه تابش لامپ های هالوژنی SMD را می توان به راحتی تغییر داد.
  • کاهش فراوری گرما و کاهش حجم از دیگر مزیت های این نوع لامپ های LED با تکنولوژی SMD است.
  • تعداد دفعات روشن یا خاموش شدن این لامپ، کاهش طول عمر و خرابی لامپ را در پی ندارد.
  • تنظیم شدت نور و رنگ روشنایی لامپ SMD امکان پذیر است.
  • سرعت روشن شدن و رسیدن به نقطه اوج روشنایی در لامپ اس ام دی کمتر از 20 میکرو ثانیه است.
  • لامپ های هالوژنی اس ام دی فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش هستند.
  • آلودگی محیط زیستی و آسیب های چشمی ندارد.
  • در انواع لامپ ال ای دی به خصوص لامپ SMD شدت نور، باگذشت زمان افت چندانی نمی نماید.

مطلب پیشنهادی: لامپ هالوژن سقفی : انواع و کاربردهای آن در نورپردازی ساختمان

از لامپ هالوژنی SMD در کجاها می توان استفاده کرد؟

لامپ های هالوژنی نوع اس ام دی (SMD) به دلیل ساختاری که دارند می توانند در اندازه بسیار کوچک طراحی و ساخته شوند. همین موضوع کاربردهای آن ها به ویژه در ساختمان سازی و نورپردازی فضاهای مختلف را دو چندان می نماید.

  • نورپردازی در سقف کشسان یا آسمان مجازی
  • صفحات نورپردازی سقف کاذب متحرک (آسمان مجازی متحرک و سقف کشسان متحرک)
  • نورپردازی نمای ساختمان
  • نورپردازی باغچه و باغ
  • استفاده در نور اتومبیل ها
  • ایجاد نوری همانند نور روز در ادارات و سالن های همایش

لامپ هالوژن COB

لامپ های هالوژنی سی او بی (COB) نوعی دیگر از چراغ های معروف به هالوژنی در بازار ایران هستند که از فناوری های چیدمان چیپ ها روی برد بهره برده اند. در این چراغ ها تمامی تراشه های ال ای دی (LED) که مسئول فراوری نور هستند روی یک صفحه با بورد قرار گرفته اند.

در این فناوری ساخت لامپ، اتصالات تراشه ها به شدت فشرده و کوچک شده اند. این موضوع باعث می شود که در یک مساحت معین، تعداد بسیار بیشتری تراشه LED را بتوان استفاده کرد. از این رو، همان طور که در شکل زیر مشاهده می کنید، تراشه های LED در لامپ هالوژن COB بسیار فشرده هستند.

ویژگی های لامپ هالوژنی COB

  • چراغ های هالوژن COB علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی دارای بهره وری بهتری نیز هستند. لامپ های COB می توانند 30 درصد در هزینه امور صرفه جویی نمایند.
  • از آنجایی که تعداد تراشه های ال ای دی در واحد سطح بیشتر شده است پس خروجی لومن یا همان مقدار نور خروجی از چراغ بیشتر خواهد شد. به عبارتی روشنایی بالاتری یا شدت نور بیشتری خواهند داشت.
  • لامپ های COB گرمای کمتری فراوری می نمایند؛ بنابراین احتیاج به قطعات خنک نماینده کمتر است. در نتیجه وزن و ابعاد لامپ کاهش خواهد یافت. البته مقاومت حرارتی و گرمای فراوری شده در این لامپ احتیاج به تحقیقات بیشتری دارد و اطلاعات ضد و نقیضی در این خصوص وجود دارد.
  • تکنولوژی ساخت لامپ های هالوژنی COB به گونه ای است که در مقایسه با سایر انواع، طول عمر و ماندگاری بیشتری خواهند داشت.
  • طراحی پیشرفته و استفاده از میکرولنزها، ماژول های COB می توانند مانع عیوب بخش های مختلف، تابش خیره نماینده و سایر معایبی که در منابع نوری هستند، بشوند. از طرفی هم در لامپ های COB می توان تعدادی چیپ قرمز را به درستی اضافه نمود و به این طریق شاخص نمود رنگ را به طور مؤثر، بدون کاهش بهره وری لامپ و کاهش طول عمر قابل ملاحظه بهبود می بخشد.

لامپ هالوژن LED

لامپ های هالوژن ال ای دی (LED) از دیگر لامپ هایی هستند که در این راهنمای خرید قصد پرداختن به آن را داریم. به لحاظ فنی در واقع یک لامپ ال ای دی به تمام معنا هستند و صرفاً در بازار ایران تحت عنوان هالوژن سقفی یا هالوژن LED شناخته می شوند. این دیودها در کنار هم قرار گرفته اند و وقتی جریان الکتریکی به آن ها می رسد نور کافی فراوری می نمایند. هر چه تعداد دیودهای ال ای دی بیشتر باشد میزان نور فراوریی نیز بیشتر خواهد بود، در واقع تعداد ال ای دی ها بر میزان نوردهی لامپ اثرگذار است. ال ای دی ها مصرف برق پایینی دارند اما نوری که فراوری می نمایند می تواند فضا را روشن کند.

بهترین لامپ هالوژن کدام است؟

از مهم ترین تفاوت های میان دو نوع پیشرفته لامپ های هالوژن یا همان SMD و COB به میزان نوردهی و مصرف انرژی آن ها بر می شود. لامپ های COB موجب شکل گیری نورهای آشکارتر و واضح تری می شود. نفوذ نور در چراغ های COB بیشتر است پس در ارتفاع بالا هم از چراغ های SMD که نور را زیاد پراکنده می نمایند، عملکرد بهتری دارند.

از طرفی هم همان طور که در این راهنمای خرید عنوان شد، نیز عنوان شد لامپ COB از تراکم بالاتر تراشه های ال ای دی (LED) تشکیل شده است و در نتیجه این لامپ ها در اندازه های کوچک تر می توانند نور با راندمان بالاتر را ایجاد نمایند. در لامپ های COB توانایی کنترل و ایجاد رنگ های مختلف وجود دارد اما در لامپ های SMD این قابلیت وجود ندارد. در هر صورت مزیت عمده ای که لامپ های SMD دارند این است که انعطاف پذیری بالایی دارند. در حال حاضر انواع قدرتمندی از لامپ های SMD وارد بازار شده اند که شدت های نور بالایی را به دست می دهند.

کدام را بخریم؟

این که باید از کدام یک از دو لامپ COB و SMD بهره ببرید تا درجه زیادی به کاری که از آن ها خواهید کشید، بستگی خواهد داشت. لامپ های COB برای ارتفاع های زیاد بسیار مناسب هستند. از طرفی هم شکل و شمایل زیباتری دارند. در صورتی که می خواهید نور را روانه فضای عظیمی کنید پس لامپ های SMD بهترین گزینه برای شما خواهند بود. در این راهنمای خرید سعی نمودیم که مروری بر انواع لامپ های هالوژنی SMD و COB داشته باشیم تا خرید بهتری را تجربه کنید.

منبع: ویکی ساختمان

به "راهنمای خرید لامپ هالوژن ، کدام نوع را برای کجا بخریم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنمای خرید لامپ هالوژن ، کدام نوع را برای کجا بخریم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید