آیا خوردن بستنی برای سرماخوردگی مضر است؟
به گزارش وبلاگ ماریانا، همه شما با ممنوعیت های غذایی در دوران سرماخوردگی آشنا هستید و برخی از این ممنوعیت ها چقدر آزاردهنده هستند! به خصوص ممنوعیت خوردن بستنی برای سرماخوردگی چقدر سخت است! اما یکی از بدترین اتفاقات در خصوص سرماخوردگی همین ممنوعیت ها و البته خوردن غذاهای تکراری است! در این میان، از تکراری ترین تجویزها برای بهبود سریع تر خوردن غذاهای آبکی از جمله سوپ است.
اگر برای راه های درمان و البته بایدها و نبایدهای دوران سرماخوردگی به سراغ اینترنت رفته باشید، احتمالا به این ادعا که می گوید خوردن بستنی در هنگام سرماخوردگی مضر است، برخورد نموده باشید. بعضی از شما هم ممکن است خلاف این موضوع را خوانده باشید. از آنجا که اطلاعات اشتباه همواره در اینترنت وجود دارد، کدام ادعا درست است؟ آیا خوردن بستنی برای سرماخوردگی مفید است و آن را سریع تر درمان می نماید؟ یا برعکس، بیماری را تشدید می نماید؟
برای یافتن پاسخ به این سوال که خوردن بستنی چه تاثیری در بهبود سرماخوردگی دارد، با ادامه مطلب همراه ما باشید.
لیست مطالب:
- آنالیز ادعای درمان سرماخوردگی با بستنی
- چرا بستنی برای سرماخوردگی مفید است؟
- چرا بستنی برای سرماخوردگی مضر است؟
- تجویزهای معمول پزشکان در دوران سرماخوردگی
آنالیز ادعای درمان سرماخوردگی با بستنی
عده ای از پزشکان بر این باورند که بستنی برای سرماخوردگی نه تنها مفید است، بلکه باعث گذراندن دوران نقاهت کوتاه تری هم می شود. در مقابل، گروه دیگری از پزشکان می گویند مصرف بستنی در دوران سرماخوردگی، بیماری را تشدید می نماید. در ادامه، به آنالیز جنبه های مختلف خوردن یا نخوردن بستنی در دوران سرماخوردگی و فواید خوردن بستنی پرداخته شده است.
خوردن بستنی برای سرماخوردگی یک ادعای دروغین یا راست؟ آیا کالری بالای بستنی می تواند منبع تامین انرژی بدن فرد سرماخورده باشد؟ یا شاید هم قند بالای بستنی باعث کند شدن فرایند بهبودی می شود؟
چرا بستنی برای سرماخوردگی مفید است؟
علت اول: تامین کالری مورد احتیاج بدن
در دوران سرماخوردگی معمولا فرد بیمار به علت گلودرد در هنگام بلعیدن غذا، تمایلی به خوردن غذا ندارد. همین مسئله می تواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی و طولانی تر شدن دوره نقاهت شود. بستنی با داشتن بافت نرم و خامه ای به آسانی از راه گلو عبور می نماید و به زبان ساده، بلع ساده تری از غذاهای جامد یا جویدنی دارد. همین مزیت باعث می شود تا هنگام خوردن بستنی گلو درد تشدید نشود.
از سوی دیگر، بستنی یک خوراکی پرکالری است. ارزش غذایی بستنی به ازای هر 100 گرم حدود 200 کالری انرژی دارد. درست است که در حالت عادی، این خوراکی خوشمزه یک عامل چاقی محسوب می شود، اما برای فرد سرماخورده موضوع فرق دارد.
به هنگام بیماری، بخش زیادی از انرژی بدن به خاطر مبارزه با بیماری، از بین می رود و به اصطلاح بدن ضعیف می شود. خوردن بستنی برای فرد مبتلا به سرماخوردگی در حکم منبع تامین انرژی است. همینطور، برای بچه هایی که در دوران سرماخوردگی غذا نمی خورند و بد قلقلی می نمایند، خوراکی جذابی است.
علت دوم: درمان موقت گلودرد ناشی از سرماخوردگی
بستنی سرد مانند یک داروی بی حس نماینده عمل می نماید و درد گلو را به طور موقتی ساکت می نماید. در واقع، سردی بستنی باعث یاری به کاهش شدت التهابات ناحیه حلق و گلو و در نتیجه، تسکین درد گلو می شود. به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است از بستنی با طعم وانیل یا شکلات استفاده شود. بستنی با مزه های دیگر یا بستنی هایی با تکه های شکلات یا مغز آجیل می تواند باعث تشدید درد گلو شود. ضمن این که برای مصرف بستنی حتما اجازه دهید تا دمای آن از دمای منجمد پایین تر بیاید و به دمای اتاق برسد.
علت سوم: کاهش ورم لوزه
بستنی به علت بافت نرمی که دارد بعد از جراحی های لثه، دندان و حتی لوزه ها به عنوان یک ماده غذایی تسریع نماینده بهبود التهابات، به وسیله پزشک توصیه می شود. اگر شما هم در طول سرماخوردگی دچار ورم لوزه می شوید، توصیه می شود از بستنی برای بهبود سریع تر بهره ببرید.
توجه داشته باشید که قبل از خوردن بستنی حتما میزانی آب خنک (نه سرد) بنوشید تا گلوی خود را برای بلع این خوراکی خنک (دمای نزدیک به اتاق) آماده کنید. همینطور، بعد از خوردن بستنی میزانی آب بنوشید تا گلویتان از شیرینی بستنی تمیز شود. اگر فکر می کنید شیرینی بستنی گلویتان را تحریک می نماید، می توانید ماست خنک را جایگزین آن کنید. شاید هم ترجیح می دهید از یک بستنی پر پروتئین اما با قند کم بهره ببرید.
پس تا این جای مطلب با بعضی از فواید خوردن بستنی برای سرماخوردگی آشنا شدید. لطفا این نکته را در فکر داشته باشید که برای استفاده از بستنی به عنوان راه حل سرماخوردگی قبلا حتما با پزشک معالجتان مشورت کنید.
از جمله فواید بستنی برای سرماخوردگی می توان به تامین کالری مورد احتیاج بدن، درمان موقت گلودرد ناشی از سرماخوردگی و کاهش ورم لوزه اشاره نمود.
چرا بستنی برای سرماخوردگی مضر است؟
علت اول: افزایش تورم در گلو
به علت میزان بالای قندی که در بستنی با طعم های مختلف وجود دارد، ممکن است التهاب موجود در گلوی فرد بیمار تشدید شود. افزایش التهاب گلو، عمل بلع را سخت تر و دردناک تر می نماید. به همین علت گفته می شود که پس از مصرف بستنی حتما یک یا چند لیوان آب بنوشید یا کمی آب نمک قرقره کنید. این کار باعث می شود تا گلویتان از مولکول های قند تمیز شود.
خوردن بستنی در دوران سرماخوردگی برای کسانی که با خوردن خوراکی های شیرین دچار خارش یا درد در ناحیه گلو می شوند، اکیدا ممنوع است.
علت دوم: افزایش ترشح بزاق و ایجاد خلط
همانطور که می دانید بستنی از فراورده های لبنی به شمار میرود. با این که هنوز رابطه علمی دقیقی میان خوردن لبنیات و فراوری بیشتر بزاق یافت نشده است، اما مشاهدات محققان حاکی از آن است که معمولا پس از خوردن لبنیاتی مثل شیر و بستنی میزان ترشح بزاق افزایش می یابد.
در پی افزایش ترشحات از غدد بزاقی، خلط ایجاد می شود که دفع آن به علت التهاب گلو برای فرد بیمار دردناک خواهد بود. افزایش میزان خلط می تواند باعث تحریک گلو و ایجاد سرفه های دردناک شود. به همین علت اگر التهاب شدید گلو دارید، شاید بهتر باشد خوردن بستنی را به روزهای دیگری موکول کنید.
علت سوم: جلوگیری از بهبود سرماخوردگی
یکی از مهم ترین اقدامات فرد بیمار در هنگام سرماخوردگی گرم نگه داشتن بدن است. از برترین و موثرترین راه های گرم کردن بدن استفاده از نوشیدنی ها و غذاهای گرم و پرهیز از غذاهای سرد است. بستنی هم مانند غذاهای سرد باعث کاهش دما و در نتیجه، هدر رفتن انرژی بدن می شود.
فرایند هموستازی یا هومئوستازی (Homeostasis) با هدف ایجاد تعادل در بدن موجود زنده، احتیاجمند خرج انرژی است. این بدان معناست تا حفظ دمای بدن فرد در دوران بیماری به علت ضعیف شدن سخت تر صورت می گیرد. اگر منشا سرماخوردگی ویروسی باشد، خوردن بستنی تنها به بدتر شدن شرایط گلویتان منجر می شود. در این شرایط ممکن است ویروس های موجود در گلو با فراوری مثل بیشتر، باعث ایجاد عفونت نه تنها در گلو بلکه در نقاط دیگر بدن هم بشوند.
افزایش تورم در گلو، افزایش ترشح بزاق و ایجاد خلط و همینطور کند شدن فرایند بهبود از جمله دلایلی هستند که بستنی را به یکی از خوردنی های ممنوع در دوران سرماخوردگی بدل نموده است.
کلام آخر
با توجه به آنچه در بالا گفته شد، به نظر می رسد هر دو گروه دلایل محکمی برای دفاع از نظریه خود دارند. این که شما ترجیح می دهید از کدام نظریه پیروی کنید کاملا یک تصمیم شخصی است. اما نباید فراموش کنید که پیش از هر نوع اقدام برای درمان خانگی حتما با پزشک عمومی یا پزشک متخصص معالج مشورت کنید. هیچ کس بهتر از پزشک نمی تواند شما را برای بهبود سریع تر هدایت کند. اگر پزشک معالجتان دارو تجویز نموده است، از مصرف روزانه دارو طفره نروید. نباید فراموش کنید که مصرف قرص و شربت یا هرگونه تزریق برای یاری به تسریع بهبود و فرایند درمان است.
تجویزهای معمول پزشکان در دوران سرماخوردگی
علاوه بر روش درمان با دوا، یکی از برترین راه های همیشگی یاریی به بهبود سرماخوردگی، مصرف مایعات گرم و مغذی مانند انواع سوپ و آش است. مصرف سوپ و آش به علت مواد غذایی مقوی که در تهیه آن ها استفاده شده است، ارزش غذایی بالایی دارند. این غذاها به بازیابی انرژی از دست رفته بدن یاری می نمایند و در نتیجه، به بهبود بیماری سرعت می بخشند.
از خوردن غذاهای سرخ کردنی و روغنی پرهیز نموده و سعی کنید تا بیشتر سبزیجات بخارپز شده مصرف کنید. بعلاوه مصرف تنقلات و خوراکی های فرآوری شده را در این دوران به حداقل برسانید. بهتر است در دوران سرماخوردگی غذاهای خود را با کمترین میزان نمک و ادویه آماده کنید. در نظر داشته باشید که مصرف پروبیوتیک ها را به یک عادت غذایی بدل کنید. مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک می توانند در دوران بیماری به افزایش مقاومت بدن و جلوگیری از تشدید بیماری یاری کند.
همانطور که در متن هم اشاره شد، سرماخوردگی می تواند منشا ویروسی داشته باشد. به طور مثال، آنفلوانزا یا کووید در ابتدا علایمی مشابه سرماخوردگی ساده دارند. پس حواستان باشد که استفاده از بعضی درمان های خانگی خودسرانه تاثیری در بهبودی تان نخواهند داشت و تنها فرایند بهبود را کند می نماید. در مواردی حتی باعث تشدید بیماری می شود.
اگر در طول دوران سرماخوردگی احساس گلودرد داشتید یا علایم تان تشدید شد، حتما به پزشک مراجعه کنید. یادتان نرود که بدن تان بزرگترین سرمایه زندگی شماست. پس برای مراقبت از این سرمایه گرانقدر، ورزش کردن را نباید فراموش کنید. با داشتن رژیم غذایی سالم و تبعیت از سبک زندگی سالم، احتمال ابتلا به بیماری های ویروسی را کاهش دهید.
منبع: کتاب کاله