چطور رفتار دیگران را تغییر دهیم؟!

به گزارش وبلاگ ماریانا، با وجود اینکه خیلی ها حتی نمی توانند رفتار خود را تغییر دهند، اما روش ها و تکنیک هایی وجود دارند که با استفاده از آنها می توانیم رفتار دیگران را تغییر دهیم.

چطور رفتار دیگران را تغییر دهیم؟!

فرقی نمی نماید چه رفتاری را می خواهید تغییر دهید. شاید می خواهید از دوست تان بخواهید پیغامی که برایش می فرستید را زودتر پاسخ دهد و یا می خواهید به خواهرتان بگویید با دهان باز غذا نجود!

اگر تا به حال امتحان نموده باشید، خواهید دانست که تغییر دادن رفتار شخص دیگر سخت است. البته تنها رفتارهای خاصی است که می توان تغییرشان داد پس توقع نداشته باشید طرف تان زیر و رو گردد. به علاوه بهتر است اگر می خواهید کسی رفتاری را انجام دهد، باید ابتدا خودتان آن را انجام دهید.

مشکل تان را با فرد در میان بگذارید

1- رفتار را شناسایی کنید. رفتاری که می خواهید تغییر کند را به طور دقیق معین کنید. اگر می خواهید فرد کمتر روی اعصابم بره! یا بیشتر به من پیغام بده، به نتیجه مطلوب نمی رسید. باید رفتار دقیق را معین کنید. مثلا به جای اینکه بگویید دوستم روی اعصابم نره بگویید می خواهم دوستم در گفتگویی که به او مربوط نیست دخالت نکند.

2- آنالیز کنید که آیا فرد حاضر است راجع به رفتارش حرف بزند؟ در نهایت شما نمی توانید یک فرد را تغییر بدهید، شما تنها می توانید رفتار خود را عوض کنید. این در خصوص شما و کسی که می خواهید رفتارش را عوض کنید صادق است. ببینید آیا این فرد می خواهد رفتار بدی که دارد را عوض کند. هیچ وقت مستقیما از فرد نپرسید که آیا تمایل دارد رفتارش را عوض کند یا خیر، بلکه باید این را به صورت غیر مستقیم از رفتارش بفهمید.

ممکن است پرسیدن اینکه می خواهی فلان رفتارت را تغییر دهی؟ از دوستی نزدیک یا شریک تان وجهه بدی نداشته باشد، اگر با او صمیمی هستید. اگر صمیمی نیستید سعی کنید از روی رفتارش بفهمید. مثلا اگر این رفتار بد سیگار کشیدن است و فرد تا به حال چند بار برای ترک کوشش نموده، این نشان می دهد خودش دوست دارد تغییر کند پس شما هم می توایند مستقیم یا غیر مستقیم به تغییرش یاری کنید.

برای اینکه بفهمید فرد می خواهد تغییر کند یا خیر، به حرف های او راجع به آن موضوع گوش دهید. مثلا ممکن است فرد بگوید: فکر نمی کنم هیچ وقت بتوانم سیگار را ترک کنم. یا من سیگار را خیلی دوست دارم. در این صورت معین است که او نمی خواهد رفتارش بدش را عوض کند.

اگر فرد واقعا نخواهد چیزی را تغییر دهد شاید شما هیچ وقت نتوانید فرد را عوض کنید.

به فرد بگویید این رفتار اذیت تان می نماید. ممکن است فرد مقدار ناراحتی یا عصبانیت شما از رفتارش را نداند. زمانی را برای صحبت با فرد انتخاب کنید، زمانی که هر دو آرام باشید و وقت زیادی برای حرف زدن داشته باشید. از قبل به چیزهایی که می خواهید بگویید فکر کنید و در هنگام گفت و گو صدای تان را بالا نبرید.

احساساتان راجع به رفتار فرد را واضح به او بگویید. مثلا بگوید وقتی دیر سر قرار می رسی احساس می کنم برای من اهمیت قائل نیستی و من اولویت اولت نیستم، این خیلی ناراحتم می کنه.

به فرد بگویید که چه می خواهید. مثلا بگویید لطفا دفعه بعدی که خواستی دیر کنی به من مسیج بده و بگو که بدونم.

وقتی مشکل و خواسته تان را معین کردید دیگر درمورد رفتار فرد به او چیزی نگویید و او را به باد انتقاد نگیرید. شکایت کردن و غر زدن همیشگی هیچ نتیجه مثبتی نخواهد داشت.

قبول کنید که ممکن است فرد غیر قابل تغییر باشد

1- بدانید چه چیزی را می توانید کنترل کنید. شما می توانید چیزهای معینی را راجع به خودتان تغییر دهید. وقتی می خواهید رفتار بد فرد دیگری را تغییر دهید، باید ابتدا خود رفتار خوبی در آن زمینه داشته باشید تا فرد را تشویق به تغییر کند.

2- قبول کنید که نمی توانید برخی چیزها را تغییر دهید. گاهی با وجود همه کوششی که شما نموده اید کسی تغییر نمی نماید. باز هم مهم است که به خاطر داشته باشید اگر کسی نخواهد تغییر کند شما نمی توانید با مجبور کردن، او را تغییر دهید.

3- تصمیم بگیرید آیا می توانید فرد را با رفتار بدی که دارد و تغییر هم نمی نماید قبول کنید. با این قضیه که فرد ممکن است هیچ وقت تغییر نکند کنار بیایید، چون احتمالش خیلی زیاد است. زندگی کردن با این رفتار فرد چگونه است؟ آیا امکان دارد شما خود را تغییر بدهید و دیگر این رفتار شما را اذیت نکند؟ یا کاری هست که بتوانید انجام دهید تا بتوانید این رفتار فرد را تحمل کنید؟ از خودتان بپرسید که آیا می توانید فرد را به همین صورتی که هست قبول کنید؟ اگر نه بهتر است به رابطه تان خاتمه دهید یا آن را کم کنید.

اگر می توایند با این رفتار زندگی کنید، سعی کنید از موقعیت هایی که ممکن است این رفتار از فرد سرزند دوری کنید. برای مثال اگر بدتان می آید دوست تان با آهنگ بخواند، از سفرهای طولانی با ماشین خود داری کنید و یا آهنگی را پخش کنید که او نشنیده باشد.

آنالیز کنید که آیا راه دیگری برای حل کردن مشکل هست؟ مثلا اگر از این شکایت دارید که دوست تان به قولش عمل نمی نماید و آبیاری گلدان ها را فراموش می نماید، نمی توانید گلدان هایی تهیه کنید که خودشان خود را آبیاری می نمایند؟

اگر مشکل فرد رفع نمی گردد و شما هم نمی توانید آن را تحمل کنید، بهتر است رابطه تان را به طور کامل با او قطع کنید. مثلا اگر نامزدتان به دارو یا مواد معتاد است و نمی خواهد ترک کند، شما باید با او بهم بزنید و به طور کامل ارتباط تان را قطع کنید. باید این کار را به خاطر سلامتی و شادی خودتان انجام دهید.

یاری کنید تا رفتارش را تغییر دهد

1- راجع به این رفتار بد اطلاعاتی به فرد بدهید که او را مشتاق کند رفتارش را تغییر دهد. حتی اگر فرد بداند شما از رفتار خاصی خوش تان نمی آید، باز هم ممکن است این انگیزه کافی برای تغییر را به او ندهد. برای اینکه او را تشویق کنید رفتارش را عوض کند، چیزهایی راجع به این رفتار به او بگویید که از نظر او هم ناپسند جلوه کند.

مثلا می توانید به او بگویید سیگار خیلی برای سلامتی ات ضرر دارد و منجر به سرطان می گردد. عموی من سال پیش در اثر کشیدن سیگار به سرطان مبتلا شد، برای خانواده اش خیلی سخت بود که او را در حال درد کشیدن و مردن ببینند.

اگر تا به حال به طور مستقیم مشکل را به فرد نگفته اید و تنها با ایما و اشاره به او فهمانده اید، این مورد ممکن است باعث گردد او از این به بعد رفتارش را تغییر دهد.

2- آگاهی فرد از رفتار غلط را بیشتر کنید. ممکن است فرد حتی متوجه رفتارش هم نشده باشد و اگر به او بگویید آن را تغییر دهد. مهم این است که با زبانی خوش و بدون دعوا کردن با او صحبت کنید.

3- به او بازخورد مثبت دهید. در ابتدای آغاز تغییر بازخورد مثبت دادن خیلی مهم است چرا که فرد تشویق می گردد و به عهدش متعهد می ماند.

4- به رفتار خوب پاداش دهید. اگر فرد رفتاری که شما از او خواسته بودید را انجام داد (با رفتار بدش را متوفق کرد) به او پاداش دهید! مثلا اگر همسرتان سیگار را ترک کر، او را به جایی که دوست دارد ببرید، مثلا او را به رستوران ببرید. سعی کنید به طور کلامی هم به فرد پاداش بدهید. مثلا با او مهربان تر شوید و از کلمات محبت آمیز بهره ببرید.

5- انجام دادن کار خوب را راحت تر از کار بد کنید. تغییر رفتار درمورد شکست دادن وسوسه ها نیست. مثلا اگر دارید دوست تان را تشویق به کم کردن وزن می کنید، او را برای خوردن بستنی بیرون نبرید. اگر می خواهید همسرتان رفتار دیر بر سر قرار آمدن را ترک کند، به او وقت زیادی برای آماده شدن و رسیدن سر قرار بدهید.

6- یک تیم پشتیبانی از فرد تشکیل دهید. تاثیر گذاری این تکنیک بستگی به رفتاری که می خواهید تغییر کند دارد. برای رفتارهایی مانند ترک سیگار، کم کردن وزن یا ترک اعتیاد وجود دایره ای از افرادی حمایتگر بسیار مهم است تا فرد انگیزه اش را از دست ندهد و بر سر تصمیمش بماند.

این کار برای رفتارهای کوچک تر هم کارآمد است. مثلا اگر می خواهید رفتار ولخرجی خواهرتان را تغییر دهید بهتر است از دوستان نزدیکش، آشنایان و اعضای خانواده بخواهید حمایتش نمایند.

منبع: فوت و فن / wikihow.com

به "چطور رفتار دیگران را تغییر دهیم؟!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چطور رفتار دیگران را تغییر دهیم؟!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید